Zo krijg je bij letselschade waar je recht op hebt

Een ongeluk zit in een klein hoekje, helaas is deze wijsheid maar al te waar. Vaak worden ongelukken niet eens door uw eigen schuld veroorzaakt, maar raakt u er wel bij betrokken. In dat geval is het goed om advies in te winnen bij een letselschade advocaat die uw belangen behartigt er zorgt dat u krijgt waar u recht op hebt. Of het nu gaat om een aanrijding met een voertuig,arbeidsongeval met letselschade of verwondingen die u oploopt tijdens het uitoefenen van een sport; ga altijd na of u recht heeft op bijvoorbeeld smartengeld. Het is goed om te weten dat een letselschade advocaat voor het slachtoffer meestal gratis is omdat die kosten voor rekening zijn van degene die aansprakelijk wordt gesteld. In dit artikel leggen we uit wat er komt kijken bij het claimen van letselschade.

Aansprakelijkheid vaststellen

Om te beginnen is het essentieel om te bepalen wie verantwoordelijk is voor de opgelopen letselschade. Bij een verkeersongeval is dat meestal snel vrij duidelijk, maar bij een bedrijfsongeval of sportongeval is dat vaak een stuk lastiger.
In het verkeer zijn voetgangers en fietsers zogenaamde zwakke verkeersdeelnemers die extra worden beschermd. Wanneer een gemotoriseerd voertuig een voetganger of fietser aanrijdt, wordt de schade altijd voor ongeveer de helft vergoedt. Ongeacht de schuldvraag is de bestuurder van het motorvoertuig dus altijd (deels) aansprakelijk. 

Bewijs verzamelen

Bij elk ongeval waarbij de aansprakelijk vastgesteld moet worden is het belangrijk om zoveel mogelijk bewijs te verzamelen. Maak bijvoorbeeld foto’s van de situatie en het letsel. Vraag getuigen om een verklaring. Ga direct naar de huisarts om een medisch rapport op te laten stellen. Neem een letselschade advocaat in de arm.

Arbeidsongeval met letselschade

Over het algemeen kunnen we stellen dat bij een bedrijfsongeval de werkgever aansprakelijk is voor de schade die is ontstaan. Dit omdat elke werkgever een wettelijke zorgplicht heeft. Het letsel kan ontstaan tijdens werkzaamheden of onderweg als u bijvoorbeeld met uw auto op pad bent voor uw werkgever. Stel samen met uw letselschade advocaat een brief op waarin u uw werkgever aansprakelijk stelt en onderbouw dit met bewijzen.

Aansprakelijkheid erkennen

Werkgevers zijn allemaal goed verzekerd tegen letselschadeclaims. Zodra de aansprakelijkheid is erkend moet er een overzicht komen van de schade die u heeft geleden en nog gaat lijden. Denk aan bijvoorbeeld ziekenhuiskosten, revalidatie, aanpassingen aan uw woning en mislopen van inkomsten. Vervolgens zal de verzekeraar van uw werkgever de zaak afhandelen en de schade vergoeden. In het meest gunstige geval, want letselschade kan tot een langlopende discussie leiden over de mate van aansprakelijkheid en om hoeveel schade het gaat. Deletselschade advocaat utrecht behartigt uw belangen en weet hoe je dat juridische gevecht succesvol voert.

Leave a Comment