Heb ik recht op vergoeding bij psychische hulp?

Als je kiest voor gespecialiseerde hulp, dan heb je reeds een enorm grote én belangrijke stap gezet. Vroeger was het een stuk lastiger want niet altijd werd psychologische hulp (volledig) vergoed. Hierdoor was de stap nóg groter om te zetten. Gelukkig is hier tegenwoordig iets in veranderd. Wij vertellen wat je kan krijgen qua vergoeding.

Geen wettelijke bijdrage

Sinds 2014 wordt psychologische hulp vergoed vanuit het basispakket. Dit betekent dus dat er geen wettelijke bijdrage meer is voor psychologische hulp. Het houdt wel in dat het verrekend wordt met je eigen risico. Denk voor januari dus goed na over welke hulp jij allemaal kan gebruiken en zorgt dat je zo goed mogelijk verzekerd bent. Een ander vereiste is dat je een verwijsbrief nodig hebt van je huisarts. Maak dus eerst een afspraak met je huisarts om je situatie te bespreken. Samen met jouw huisarts kijk je dan welke hulp op dat moment het beste bij je past. 

Indien je ervoor kiest om zonder verwijzing van de huisarts een psycholoog op te zoeken moet je er vanuit gaan dat de kosten niet vergoed worden. 

Waar kan je terecht?

Als je uiteindelijk de juiste verzekering hebt afgesloten kan je verder gaan kijken naar welke psychologische het beste bij jou past. Soms kan het zo zijn dat je lichtere psychische problemen ervaart. Je kan dan vaak terecht bij je huisarts of bijvoorbeeld een praktijkondersteuner. Zij kunnen je helpen met handvatten en tips waarmee je uiteindelijk zelf aan de slag kan. Heb je lichte tot matige problemen dan kan de huisarts je doorverwijzen naar psychiaters, psychotherapeuten of psychologen in Hengelo en omgeving.  Wanneer je last hebt van ernstige psychische problemen wordt geadviseerd om behandeld te worden binnen de gespecialiseerde GGZ. Er wordt dan verwacht dat je hier een langere periode behandeld gaat worden. Vandaar dat het belangrijk is dat je de juiste verwijzing krijgt zodat je optimale vergoeding krijgt en dus alleen je eigen risico kwijt bent. 

Als je met je problemen terecht kan bij een praktijkondersteuner of psycholoog die aan de praktijk van jouw huisarts gekoppeld is red je het vaak vanuit je basisverzekering. Dit betekent dan ook dat je geen eisen risico hoeft te betalen. Indien je verder kijkt naar psychologen, dus buiten je huisartsenpraktijk om, word je vaak gekoppeld aan behandelaar die een contract heeft bij je zorgverzekeraar. Indien er geen contract is, is de kans groot dat het niet (volledig) vergoed wordt. Belangrijk is dus wel om dit van te voren even goed uit te zoeken. Een huisarts heeft vaak ook al wel goede ervaringen met bepaalde behandelaars. Houd hier dus ook goed rekening mee. Niets is fijner om in één keer goed te zitten bij de juiste behandelaar.

Leave a Comment