Geen overname Corendon door Sunweb

De reisorganisatie Sunweb wil de Nederlandse industriële partner Corendon niet overnemen. Sunweb heeft vanmiddag aangekondigd dat het zich zal terugtrekken.

Afgelopen zomer kondigde Sunweb, dat in handen is van de Zweedse investeerder Triton, aan dat het het Nederlandse bedrijf Corendon zou overnemen. Aangezien de antitrustautoriteiten echter nog geen toestemming hadden gegeven, hebben de touroperators de transactie nog niet kunnen afronden.

Corona-crisis

Dit jaar heeft de corona-crisis de hele reiswereld op z’n kop gezet en de handel ineens onzeker gemaakt. Enkele dagen nadat de Nederlandse kartelautoriteit ACM de overname eind oktober uiteindelijk goedkeurde, meldde De Telegraaf dat de transactie toch in gevaar was. Sunweb corona zou zich betere omstandigheden kunnen wensen.

Het lijkt er nu op dat Sunweb zich wil terugtrekken. Volgens een persbericht kon “aan de voorwaarden voor het sluiten van de transactie niet worden voldaan”. Sunweb topmanager Mattijs ten Brink zegt spijt te hebben van de aankondiging.

Opmerkelijk genoeg werd de aankondiging gepubliceerd op de website van Sunweb, maar niet op de website van Corendon. Daar vindt u alleen het nieuws over de goedkeuring van de fusie door de ACM.

Volgens Sunweb hebben de eigenaars van Corendon corona aangekondigd dat ze naar de rechtbank zullen gaan om de aankoop af te dwingen. Sunweb zegt vertrouwen te hebben in zijn juridische positie.

Gevolgen Corendon
De gevolgen voor Corendon van het stopzetten van de fusie zijn nog onduidelijk. Afgelopen zomer verklaarde oprichter Atilay Uslu dat hij geen andere keuze had dan het bedrijf te verkopen. Alleen al voor Corendon zou het steeds moeilijker worden om contracten te sluiten voor goede hotelkamers.

De vooruitzichten voor een onafhankelijke Corendon zullen niet zijn verbeterd als gevolg van de coronacrisis.

Door de overname zouden Sunweb en Corendon ongeveer even groot worden als TUI. Al is TUI door corona flink gekrompen in omvang.

Leave a Comment