Waar heeft je cliënt recht op bij een vertraagde of geannuleerde vlucht?

Voordat de gehele wereld in de ban was van het Coronavirus gingen er dagelijks miljoenen vluchten van en naar Europa. Doordat luchtvaartmaatschappijen hun toestellen zo efficiënt mogelijk proberen in te zetten, is er vaak weinig ruimte voor fouten. Gaat er dan toch iets mis, dan hebben honderden passagiers vaak te maken langdurig vertraagde vluchten of annulering. Kan en mag dit zomaar? Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!

EU261/2004

Sinds 2004 is er een wetgeving in Europa waarbij passagiers/cliënten meerdere rechten in het geval van een verstoorde vlucht uitvoering. Door deze regels is het de luchtvaartmaatschappijen dan ook veel aan gelegen om de vlucht zoals gepland uit te voeren. Om het simpel te houden, heeft een cliënt recht op verzorging, nieuwe vluchten en mogelijk ook een financiële compensatie.

Verzorging

Wanneer een vlucht meer dan 2 uur vertraagd raakt heeft een cliënt recht op verzorging. Dit wil zeggen dat de luchtvaartmaatschappij de cliënten eten en drinken en het recht op een tweetal telefoongesprekken aan dient te beiden. Loopt de vertraging enorm op, en worden de cliënten pas de volgende dag (of nog later) vervoerd, dan dient de luchtvaartmaatschappij ook een hotelovernachting met de nodige maaltijden en het vervoer van en naar het hotel/luchthaven te verzorgen. Mocht het door de vaak ontstane chaos niet mogelijk zijn voor de luchtvaartmaatschappij om een voor iedere cliënt iets te boeken, dan kan er zelf onderkomen, vervoer en eten en drinken geregeld worden. Dit kan later gedeclareerd worden bij de maatschappij. Wel is het zo dat de ‘gemaakte kosten’ in verhouding moeten zijn ten opzichte van de vertraging en dat veelal alcoholische versnaperingen niet zullen worden vergoed.

Nieuwe vluchten

Indien een vlucht vertraagd raakt, hoeft een cliënt natuurlijk geen nieuwe vluchten. Deze zal later alsnog vertrekken. Bij een annulering, overboeking of een gemiste aansluiting ligt dat anders. Hierbij dient de luchtvaartmaatschappij de cliënt een aanbod te doen voor de eerstvolgende mogelijkheid om alsnog op de bestemming te komen. Dit kan eventueel ook bij een partner maatschappij zijn en soms verandert hierdoor ook de af te leggen vliegroute. Mocht het alternatief geen optie zijn omdat de cliënt dan dusdanig laat zal arriveren dat bijvoorbeeld de bruiloft, zakelijke afspraak of vakantie al geweest zijn, dan mag de cliënt zijn geld terug vorderen van de tickets en besluiten niet verder te vliegen. Is dit het geval op een overstap luchthaven, dan dient de maatschappij een ticket naar het eerste vertrekpunt te regelen.

Financiële compensatie

De bovenstaande rechten van je cliënt zijn natuurlijk fijn; de cliënt kan niet zomaar aan zijn of haar lot overgelaten worden. Wanneer de vertraging echter écht lang is, kan er ook nog een recht op compensatie ontstaan. Je moet dan aan de volgende ‘eisen’ te voldoen:

 • Je dient te vliegen vanuit een lidstaat van de EU 
 • Of; je dient te vliegen met een Europese luchtvaartmaatschappij naar een lidstaat in de EU
 • Je bent meer dan 3 uur later aangekomen dan de originele aankomsttijd op het ticket
 • Er was geen sprake van buitengewone omstandigheden

In het geval van annulering, omboeking of een gemiste aansluiting wordt de uiteindelijke aankomsttijd met de nieuwe vluchten vergeleken met de geboekte en geplande tijden op het ticket. 

Voldoet je cliënt aan alle 4 eisen? Dan is er recht op compensatie van € 250,00 tot € 600,00 per cliënt! De hoogte van dit bedrag is gebaseerd op de vluchtafstand en staat helemaal los van de ticketprijs. 

 • Vluchten tot 1500 km – Compensatie € 250,00 per persoon
 • Vluchten van 1500-3500 km – Compensatie € 400,00 per persoon
 • Vluchten van meer dan 3500 km – Compensatie € 600,00 per persoon

Last but not least; dan is er nog de vierde eis waar je cliënt aan moet voldoen. Er mag geen sprake zijn van buitengewone omstandigheden. Dit is het grijze gebied waar luchtvaartmaatschappijen en passagiers, maar ook zeker claimorganisaties, vaak een andere mening over hebben. De huidige Corona crisis wordt zeker gezien als een buitengewone omstandigheid. Maar geldt dit ook als het eigen personeel staakt en de passagiers hiervan de dupe zijn? Of als er een uurtje slecht weer is en dit leidt tot een vertraging van meerdere uren, of zelfs dagen? Mocht je cliënt er dan ook niet uitkomen met de luchtvaartmaatschappij dan raden we aan een claimorganisatie zoals Aviclaim in de hand te nemen. Zij monitoren alle vlucht-, weers- en nieuwe gegevens waardoor ze exact weten welke vluchten wel in niet in aanmerking komen voor compensatie. 

One Thought to “Waar heeft je cliënt recht op bij een vertraagde of geannuleerde vlucht?”

 1. Hi, this is a comment.
  To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
  Commenter avatars come from Gravatar.

Leave a Comment